Laboratuvar Ekipmanlarında Malzeme Seçimi
Platin ve Platin grubu metaller; kimyasal korozyon dirençleri, ergime derecelerinin yüksek olmaları nedeniyle kimya laboratuvarları için mükemmel materyallerdir.
Aşağıda Platin ve alaşımlara ait bilgiler mevcuttur:
SAF PLATİN: Ergime Derecesi yaklaşık olarak 1770 C0 dir. Yumuşaktır ve kolay şekillendirilebilir. Asit ve Ergimiş tuzların büyük bir kısmına karşı korozyon direnci mükemmeldir. Ancak ; 700 C0 – 1000 C0 ‘de sertliğini ve deformasyon direncini kaybettiği için, İridyum, Altın ve veya Rodyum ile alaşım yapılarak mekanik mukavemeti arttırılır,saf platin yerkürede az bulanan bir metal olup genel olarak güney afrika ve rusya federasyonundaki madenlerde çıkarılır.
%95 PLATİN -%5 ALTIN : Ergime Derecesi yaklaşık olarak 1712 C0 dir. Saf Platinden daha yüksek sıcaklıklarda deformasyon direncini ve sertliğini korur. En önemli özelliği, ergimiş camsı yapılar ile temas halinde iken yapışma direncinin yüksek olmasıdır ; kalıba dökülen numune donduktan sonra kolaylıkla kalıptan çıkar. Bu nedenle XRF Analizlerinde ve eritiş cihazlarında numune hazırlamakta kullanılan Kroze ve Kalıplar için seçilebilecek en iyi Platin alaşımıdır.
PLATİN – RODYUM (% 3.5 – %10) : Ergime Derecesi yaklaşık olarak 1789 – 1851 C0 dir. Rodyum; Platinin diğer metallerle yaptığı alaşımlar içerisinde en fazla sertlik, ve mukavemet artışı sağlayan elementtir. Rodyum oranı arttıkça kroze , daha yüksek sıcaklıklarda şeklini korur. Kalıba yapışma özelliği Altınlı alaşıma göre çok daha zayıftır. Numunelerin döküldüğü kalıplarda tercih edilmez
%85 PLATİN–%10 RODYUM- %5 ALTIN : %5 Altınlı Platin alaşımının benzeri özellikler vardır. Ancak, yapışma özellikliği daha zayıf, mekanik mukavemeti daha yüksektir.
Değerli Metallerin Özellikleri
PLATİN VE PLATİN ALAŞIMLARININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
PLATİN GRUBU METALLER, ALTIN VE GÜMÜŞÜN KOROZYON DİRENÇLERİ